NIEUWS OVER VILLAPARK VOGELHORST

Villapark Vogelhorst Almere vogel icoon
14 jul 2018

Schaapskudde in Vogelhorst

Herderin Loni Verkerk is gestart met haar schaapskudde in Vogelhorst. Verkerk is bewoner van de wijk en initiatiefnemer van de kudde. Op diverse plekken in Almere lopen grote en kleine kuddes schapen. Soms mobiele rondtrekkende kuddes zoals in Haven en bij de Noorderplassen, maar ook kleine kuddes, zoals op de Waterlandse Tuinen en in Waterwijk, die op één plek blijven. Loni Verkerk gaat in Almere Hout met 70 heideschapen lopen, een mix van Veluws- en Kempisch heideschaap dat veel verschillende soorten vegetatie kan eten.

Wat heeft Loni Verkerk met schapen? Loni Verkerk: “Ik vind schapen leuk. Het spreekt heel veel mensen aan. Schapen zijn knuffelig, ze hebben een hele eigen dynamiek. Het is ook de natuur die ik fijn vind en er gaan veel spreekwoorden over schapen. ‘Als je achter de kudde aanloopt loop je altijd in de strond’, vind ik daarvan de leukste.

Harde werkers

Schapen zijn voor mij echt gaan leven door mijn hond Dunya, mijn vriend voor het leven. Ik ben een buitenmens. Drie jaar geleden bedacht ik dat ik eigenlijk weer een hond wilde. De omgeving Almere Hout is ideaal voor honden. Dunya is een Australische working kelpie, een soort die daar veel wordt ingezet bij schapen en ander vee. In Australië hebben ze een roedel van deze honden om een kudde bij elkaar te houden. Kelpies hebben een groot uithoudingsvermogen, het zijn taaie honden die een enorme snelheid kunnen ontwikkelen. Dunya is een beetje eigenwijs, ze doet wel dingen in de groep maar vindt het ook leuk om dingen alleen te doen.

Net als haar ouders komt Dunya uit werklijnen. Dat zijn honden die in de lijn allemaal voorouders hebben die ook werken. Het zit al in de genen maar ook in de erfenis. Daarom vond ik het leuk om haar in haar element te zetten en het gewoon te gaan doen. Ik ben met haar gaan trainen bij Claire Bakker in Eemnes. Daar leer je schapen drijven. We zijn allebei de herder, maar Dunya meer dan ik. De kudde bij elkaar drijven is haar missie. Zij heeft mij alleen nodig om een plan te trekken en richting te bepalen, zoals het verplaatsen van de kudde, het hoed gebied bepalen of splitsen als je een deel ergens anders wilt laten grazen. Dan moet zij ervoor zorgen dat de kudde mij volgt.

Een gebied ideaal voor schapen

Hond DunyaIn Almere loopt al jaren een schaapskudde. Ik ben als vrijwilliger begonnen samen met mijn hond. Zo is ook het idee ontstaan om hier in Almere Hout met een kudde te starten. Dit is echt een ideaal gebied voor schapen: het is open en begrensd zonder snelwegen of gevaarlijke verkeerssituaties in de directe omgeving. Het is een gevarieerd landschap met afwisselend bos, berenklauw en graslanden. Geschikt om al etend doorheen te trekken totdat je de schapen in een (nacht)raster zet, waar ze uitrusten en herkauwen. In overleg met de gemeente zijn de locaties van de nachtvakken bepaald, zoals bij De Bult in Vogelhorst. Op die plekken kunnen ze het rustigst staan, zodat mensen geen last hebben van blaten. Almere Hout is een groot gebied. Ik ga borden plaatsen zodat mensen weten waar ik loop en ze met de hond dan in de rest van het gebied hun gang kunnen gaan.

Mijn dag als schaapsherder begint rond 08.00 uur, bij warm weer eerder zodat de kudde nog schaduwplekken heeft. Ik start rustig. Dan loop ik rond en ga schouwen. Ik kijk hoe ze erbij lopen: zijn ze gezond, lopen ze goed, zitten er geen vliegjes bij. Dan breng ik de kudde naar de plek waar je wilt gaan eten. Door het grazen worden sommige plekken verschraald en anderen juist verrijkt. Het resultaat is een gevarieerd terrein met een grotere biodiversiteit. Het inzetten van machines is hiermee overbodig en de schapen zijn al etende bezig met groenbeheer.

Je bent niet gelijk een schaapsherder. Ik leer nog elke dag. Na twee jaar vrijwilliger, ben ik nu twee jaar als schaapsherder mee gaan werken. We zijn klein begonnen met 70 tot 150 schapen voor een periode van drie jaar. Na een half jaar gaan we met de gemeente evalueren hoe het gaat. De gemeente heeft er baat bij dat het landelijke karakter van de wijk benadrukt wordt. Als de bouw van de wijk snel gaat dan moeten we wellicht verplaatsen.

Zoektocht

De start van de schaapskudde in Almere Hout was een zoektocht. Ik begon met gesprekken bij de wijkregisseur en groenbeheerder en vervolgens met wijkinitiatieven. Daar kreeg ik veel positieve reacties. Zij vonden het draagvlak in Almere Hout belangrijk. Daarom heb ik met veel mensen gesproken en bij de Woonexpeditie stond ik als proef met een kudde.

Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat ik een goed business model heb voorgesteld dat minder kostbaar is. Ik doe de begrazing. Voor de publieksfunctie betrek ik de wijk erbij en werk ik met vrijwilligers. We zijn vaak aanwezig bij evenementen, wat ook leuk is voor kinderen. De kudde lease ik. Mijn salaris haal ik zelf binnen als coach. Ik heb een tijd gewerkt in de psychiatrie en verslavingszorg als creatief therapeut en manager. In 2005 kwam ik in Almere Hout wonen en werkte ik als directeur bij de Jellinek Gooi en Vechtstreek. Sinds 2011 werk ik voor mezelf als consultant, adviseur, trainer en interim manager. Mijn cliënten – zoals mensen met een burn out – neem ik mee naar de kudde. De omgeving is relaxed, je bent in de natuur, in het nu, je kunt meer mindfull bezig zijn in de natuur. Ik heb op een andere manier contact met mensen, het zijn diepere gesprekken dan alleen over het weer. Ook geef ik leiderschapstrainingen en teambuilding voor bedrijven. Je leert veel over gedrag van een kudde: hoe herken ik het leidschaap; wat gebeurt er als ik te veel druk zet of te weinig? Ook hierbij komen variaties op spreekwoorden van pas zoals: ‘In een land waar veel schapen zijn komt er vanzelf wel een wolf’, of ‘Als je achter elkaar aanloopt kom je nergens en loop je achter de feiten aan’.”

Voor meer informatie over de schaapskudde in Almere Hout neem contact op met Loni Verkerk: loniverkerk@gmail.com of volg de Facebook-pagina: Schaapskudde Almere Hout.

Deel op Social Media

KIES UW DROOMHUIS IN VILLAPARK VOGELHORST

NIEUWS OVER VILLAPARK VOGELHORST

Droomhuizen VIP*tour door Vogelhorst en Overgooi op 22 juni
NIEUWS - 06 jun 2019

Droomhuizen VIP*tour door Vogelhorst en Overgooi op 22 juni

Ontdek het geheim van Villapark Vogelhorst en Landgoed Overgooi; dé exclusieve zelfbouwparels van Almere! In deze wijken – die overigens sterk van elkaar verschillen – heeft u écht alle ruimte en vrijheid om zelf een luxe droomhuis te realiseren. Heeft u ambitie zelf een luxe villa te realiseren en wilt u ontdekken of zelfbouw in […]

Lees verder